Propozycja zdrowego talerza

Dzisiejsze warsztaty dietetyczne „pod 4” były przedostatnią warsztatową propozycją w ramach realizowanego przez Fundację FONIS projektu „Aktywny senior”. Wśród omawianych tematów swoje miejsce znalazła propozycja zdrowego talerza. Co powinno się na nim znaleźć? W jakich proporcjach mają pojawić się na talerzu węglowodany, białka, a także tłuszcze? Jakich zasad należy przestrzegać w żywieniu w wieku senioralnym? Na te i wiele innych pytań znaleźli dziś odpowiedź podopieczni Klubu Seniora „Integracja”.

Ponadto każdy z uczestników miał okazję nie tylko sprawdzić jakość swojego jadłospisu, ale również mógł ocenić stan własnego odżywiania na podstawie wskaźnika BMI. Seniorzy ochoczo sprawdzali, czy ich wskaźnik masy ciała jest prawidłowy. W czasie spotkania rozmawialiśmy także o dietach stosowanych w różnych chorobach i uczyliśmy się czytać etykiety produktów spożywczych. Zaś na koniec części warsztatowej podzieliliśmy się ciekawymi przepisami na sałatki, koktajle i inne zdrowe posiłki.

Tak jak poprzednio, również i tym razem nie zabrakło degustacji zdrowej żywności. Dziś jednak degustowaliśmy głównie pieczywo, sery, oleje, warzywa, owoce, jak również różnorodne ziarna. Wówczas był też czas na wspólne rozmowy i wymianę doświadczeń związanych ze stosowaniem różnych diet. Zajęcia poprowadziła p. Renata – dietetyk oraz wieloletni pedagog i koordynator programu promującego zdrowie. Natomiast o tłumaczenie treści na język migowy zadbała pani Elżbieta Gorgoń.

Warsztaty odbyły się w ramach realizacji zadania publicznego: Działania na rzecz wrocławskich seniorów w 2019 roku – Aktywny senior współfinansowanego ze środków Gminy Wrocław.

Accessibility Toolbar